domenica 5 febbraio 2012

Italiaanse lezersclub/Club di lettura: IL SILENZIO IMPERFETTO di Aldo Penna

IL SILENZIO IMPERFETTO uit de inleiding van Antonio Ingroia 

IL SILENZIO IMPERFETTO uit de inleiding van Antonio Ingroia 

In vele boeken werd het probleem omtrent het verband tussen de politiek en de mafia aangekaart, en dit gebeurde op basis van onderzoek van feiten, die met opzet door de media genegeerd en verborgen werden.

In dit mooie boek daarentegen, dat een roman is, beweegt de mafia zich op de achtergrond om pas op het einde haar ware brutale aard te tonen.

Hier komt uit een boeiend verhaal duidelijk de verstrengeling van de politieke en criminele machten naar voren, die de media van de laatste jaren heeft beheerst.

De mafia is in het boek zoals in de werkelijkheid tegelijkertijd modern en ouderwets. Ze heeft verstand van financiën en houdt van tradities. Ze overstijgt het belang van vele ondernemingen van het land maar verstopt zich de plaats waar ze ontstaan is.

Het verhaal lijkt de gebeurtenissen rond de Lima-misdaad in 1992 en het klimaat destijds op te willen roepen. De mafia plande de dood van Salvo Lima en vermoordde vervolgens Ignazio Salvo.

Vervolgens begon de strijd van de Cosa Nostra tegen de politici die zoveel hadden beloofd maar er uiteindelijk niets van verwezenlijkten.

De maffiabazen presenteerden de rekening aan Salvo Lima en Ignazio Salvo. En ook in ‘Il Silenzio Imperfetto’ vertrappelen ze diegenen die denken haar voor eigen rekening te kunnen gebruiken.
De rode draad doorheen de hele roman is het verband tussen informatie, politiek en maatschappij. De misleiding van valse mythes, het verbergen van de waarheid.

Ik ben ervan overtuigd dat we in een moeilijke democratie zoals de onze nood hebben aan vrije en pluralistische informatie.

Nood aan journalisten die recht in hun schoenen staan en niet plooien, televisieprogramma’s die informatie en geen desinformatie geven, die niet enkel een klankbord van de machthebbers zijn, maar ook voor zover mogelijk andere waarheden vertellen.

Zoals Hannah Arendt zei: “ in hun meedogenloosheid zijn de feiten sterker dan de macht”. Maar ze worden verteld, zoals Aldo Penna doet in deze mooie roman.

Antonia Ingroia

Nessun commento:

Posta un commento

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.