Van Siciliaanse desserten tot maffiabestrijding
Margherita, Aldo en Antonella Foto: Conny Justé
Bonheiden -
Margherita Mazzocchi doet bij mensen uit de regio die op
een of andere manier geïnteresseerd zijn in de Italiaanse cultuur in de
brede zin van het woord, wellicht een of meerdere belletjes rinkelen.
Zo geeft deze rasechte Italiaanse mama niet alleen al vele jaren
Italiaanse taalcursussen, maar wijdt ze ook Bonheiden en omgeving in in
de Italiaanse keuken. In dit kader nodigde ze onlangs zelfs de
Siciliaanse kok en auteur van kookboeken, Antonelle Sgrillo, naar
Bonheiden uit om haar cursisten de kneepjes van het echte Siciliaanse
dessert bij te brengen. Terloops gaf Antonella, samen met haar man Aldo
Penna, ook nog een les in de bestrijding van de maffia op Sicilië, een
strijd waarbij zij beiden ook grote voorvechters blijken te zijn.
Normaal gezien geeft Margherita zelf cursus. Maar
aan Antonella Sgrillo geeft ze graag plaats in de keuken af. Antonella
baat immers al vele jaren een restaurant in Palermo uit. Ze staat er
niet alleen dagelijks in de keuken, ze geeft er ook geregeld workshops.
Vooral haar desserten zijn hierbij heel populair, zo populair, dat ze de
recepten van enkele ervan enkele jaren geleden zelfs in een boek heeft
gegoten. 'Wanneer mensen van mijn desserten hadden geproefd, vroegen ze
mij geregeld of ik hen het recept niet wilde vertellen', vertelt
Antonella. 'Ik heb dat zo vaak gehoord, dat ik maar beslist heb ze in
een boek te bundelen.' De eerste editie dateert van 6 jaar geleden,
onlangs kwam - gezien het succes ervan - de tweede editie op de markt.
Aangezien Antonella het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk mensen van
haar recepten kunnen genieten, heeft ze ze zo gemakkelijk mogelijk
gemaakt. 'Ideaal voor onze cursus', komt Margherita tussen. 'Mijn
cursisten konden hun Italiaans oefenen en leerden met de schrijfster
zelf de lekkerste desserten maken. Die ze natuurlijk ook nadien mochten
proeven.'Met 'Io riesco a vederci il Sole' laat Antonella bovendien een beetje in haar hart en in haar leven kijken. Zo gaat ieder recept vergezeld van een stukje poëzie, haar tweede passie, en werd het voorwoord geschreven door Tano Grasso, voorzitter van FAI, vereniging die strijd tegen de Italiaanse maffia, een strijd die ook Antonella en haar man Aldo Penna al vele jaren voeren. Met hun bezoek - en het boek - hopen ze dan ook niet alleen mensen te laten delen in de culinaire geneugten van hun land van oorsprong, maar ook meer bekendheid te geven aan deze problematiek die, alhoewel zij er nog dagelijks mee te maken krijgen, volgens hen veel te weinig aandacht krijgt in de rest van de wereld. 'De maffia heeft nog altijd veel te veel macht bij ons', bekennen ze. 'We strijden er iedere dag tegen, maar we hebben nog een lange weg te gaan.' En aan de vele toeristen die weldra weer naar hun mooie land zullen afreizen geven ze graag volgende tip mee: kies voor hotels, restaurants, winkels die aangesloten zijn bij addiopizzo.org', besluit Penna. 'Dan ben je zeker dat je een zaak bezoekt die niet door de maffia onder druk wordt gezet.'
Nessun commento:
Posta un commento
Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.